 |
Ik ben:
Wat betekenen BK, SA, VK en STU?
In toenemende mate vervagen grenzen tussen de beroepskunstenaar en de serieuze amateur kunstenaar. Ook de kwaliteit van het werk van zogenoemde amateur kunstenaars wordt vaak hoog gewaardeerd. Dat blijkt onder andere uit het Jaarboek Kunstenaars, de exposities in het kader van ′Anoniem gekozen′ en de hoog gewaardeerde Kunstdagen waar zowel beroepskunstenaars als vrije tijdskunstenaars exposeren.
De diverse categorieën kunstenaars onderscheiden zich dan ook niet per definitie door de kwaliteit van het werk. Het gaat eerder om de intensiteit (tijd) die men in beoefening van de kunst steekt: de vrijetijdskunstenaar besteedt gemiddeld slechts een beperkt aantal uren per week aan het creëren van kunst, terwijl de serieuze amateur kunstenaar per week gemiddeld al gauw een tiental uren of meer bezig is met het creëren van kunst.
Als men in het levensonderhoud afhankelijk is van de opbrengst van de kunst is men beroepskunstenaar. In dat geval moet men ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel (KvK). Als men niet bij de KvK is ingeschreven is, of geen nummer invult, wordt men beschouwd als serieuze amateur kunstenaar (SA).
Ook de kunstenaars die een opleiding volgen aan een kunstacademie of nog geen jaar zijn afgestudeerd, vormen een aparte categorie: student (STU). Zij komen in aanmerking voor een studenten-abonnement tegen een sterk verlaagde prijs. Het abonnement gaat na een jaar over in een abonnement met de normale contributie. (Dit geldt ook voor de studenten, die een jaar na hun aanmelding als lid, nog geen jaar zijn afgestudeerd.)
Vrijwel alle activiteiten, acties, aanbiedingen, enzovoorts en ook de adviesfunctie van de NABK en het NABK Kunstenaarsfonds gelden voor alle leden in alle categorieën. In uitzonderlijke gevallen, wordt een activiteit georganiseerd voor slechts een of enkele categorieën.
|
 |
Ik ben geattendeerd op de NABK door:
|