HurkKeramiek

Kunstenaar HurkKeramiek
Discipline(s) Keramiek
NABK lid sinds 2018
Plaats Veghel
Website hurkkeramiek.nl

Profiel Eind jaren '90 vanb de vorige eeuw ben ik me bezig gaan houden met keramiek. Na aanvankelijk vooral markten bezocht te hebben groeide de drang om zelf keramiek te gaan maken.
Cursussen en workshops bij diverse instellingen en keramisten alsmede veel zelfstudie zijn de basis geweest van mijn huidige kennis. In het begin maakte ik vooral wat kleiner werk en werden ook meerdere technieken uitgeprobeerd.
Sinds najaar 2000 beschik ik over een eigen atelierruimte te Keldonk, en daar ben ik begonnen met het maken van hoofdzakelijk grotere keramische objecten; Sporadisch maak ik daarnaast soms enkele grotere potten, vaasvormen en schalen.

Inspiratie
Mijn inspiratie wordt gevoed door enerzijds de natuur, het natuurlijke en anderzijds (ingegeven door mijn bouwkundige opleiding) ruimtelijke vormen, de bebouwde omgeving. Bezig zijn met keramiek leidt altijd weer tot nieuwe idee├źn, en ook naar de behoefte om dat op een volgend object weer toe te passen.....
Wat inspireert?
Met name de wijze hoe de natuur vorm geeft, structuur aanbrengt, hoe de natuur patronen maakt. Hoe de natuur het repetitie-effect vormgeeft: vaak herhaling, maar nooit hetzelfde, nooit monotoon, nooit saai. De natuur als bouwmeester: elke bouwkundige oplossing in de natuur is in evenwicht, niets kost extra energie.

Behalve de natuur is ook de bebouwde omgeving in het algemeen een bron van inspiratie.
Het organische in 't bijzonder, daar waar het afwijkt van het strakke, waar de bouwkunst het natuurlijke benadert.

Werkwijze
Mijn keramisch werk wordt hoofdzakelijk met de hand opgebouwd.
De objecten worden uit platen opgebouwd, en bestaan (als ze wat groter zijn) uit meerdere onderdelen. De afwerking vindt plaats na de bisquitbrand en bestaat hoofdzakelijk uit diverse sinterengobes die voorzien zijn van een of meerdere oxydes en pigmenten. De werkstukken worden, steeds voorzien van nieuwe afwerkingen, meestal diverse malen in de oven gestookt.
Naar leden overzicht