Def P

Kunstenaar Def P
Discipline(s) Audiovisueel, Gemengde techniek, Schilderen, Tek
NABK lid sinds 2019
Plaats Amsterdam
Website www.defp.nl

Profiel Pascal "Def P" Griffioen is geboren in 1969 te Amsterdam. Daar opgroeiend in de roerige jaren '70 en '80 wist hij één ding zeker: hij wou tekenaar worden. Ondanks een opvallende talenknobbel en het advies te gaan studeren was hij vastberaden om direct na de lagere school direct het grafisch beroepsonderwijs in te duiken om zijn kans op "iets met tekenen" te vergroten.

Ironisch genoeg kwam er juist tijdens zijn visueel gerichte opleidingen (1982 t/m 1990) een muzikaal talent boven drijven waar niemand omheen kon. Met zijn controversiële en spraakmakende rapgroep "Osdorp Posse" was Pascal Griffioen alias "Def P" de grondlegger van de Nederlandstalige hiphop. Dit fenomeen, afgekort tot Nederhop, groeide met zijn hulp uit tot een onmiskenbaar hoofdstuk in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Ondanks een radioboycot vanwege de dwarse, rebelse en compromisloze instelling van de Osdorp Posse was deze groep twee decennia lang één van de belangrijkste en meest succesvolle groepen binnen het genre. De groep vergaarde zo een heuse cultstatus en Def P werd spreekbuis van een generatie. Tussen 1989 en 2009 gingen er van Osdorp Posse honderdduizenden albums over de toonbank en traden ze op vrijwel elk podium en festival op.

Als vanzelfsprekend was Pascal de aangewezen persoon om voor veel Nederhopgroepen de vormgeving te bedenken. Zo groeide een hele jeugdcultuur op met zijn logo's, stickers, platenhoezen, posters, flyers en tienduizenden verkochte band-shirts. Talloze fans liepen en lopen rond met tatoeages gebaseerd op zijn grafische ontwerpen. Kortom: de jaren '90 waren hectisch voor Pascal. Na volledig meegesleept te zijn door zijn muzikale succes besloot hij om na het wisselen van het millennium langzaam maar zeker zijn oude passie weer op te pikken. Dit deed de drang tot tekenen weer groeien. Na de "30xPi-tour" waarmee Pascal in 2016 zijn dertigjarige rapjubileum landelijk vierde besloot Pascal om de dedicatie en discipline waarmee hij zo lang zijn rapcarrière voedde voortaan op schilderen te richten. Hij verruilt datzelfde jaar nog de drukke concertzalen voor een huis met een atelier eronder en trekt zich in alle stilte terug met doeken en verf. Zijn onstuitbare drang om nieuwe stijlen met inhoud te ontwikkelen komt daarbij steeds sterker in zijn schilderijen naar voren.

Met een herboren focus op tekenen en schilderen blijkt zijn muzikale verleden zichtbare sporen te hebben nagelaten in thematiek en stijl. Zo komt het klassieke drietal "seks, drugs & rock 'n roll" regelmatig om de hoek kijken, maar ook maatschappijkritiek, filosofische symboliek en psychedelische invloeden komen in zijn kleurrijke oeuvre naar voren. Al dan niet tegen een typisch Amsterdamse achtergrond. Qua aanpak en techniek is Pascals werk constant wisselend in een schijnbaar oneindige zoektocht naar de ideale vorm. Echter blijken vaste elementen als 3D-graffiti, new-school tattoo, animatie, surrealisme en de Amerikaanse Lowbrow-stroming van fundamentele invloed op zijn werk te zijn. Zijn grafische opleiding en ervaring met band-artwork komen hierbij zichtbaar van pas.

Een verzameling van zijn werk is te zien op: www.defp.nlWebsite

Distraction by Temptation (2018)
Def P
Acryl op linnen, 150 x 100 cm.

Met de heilige drie-eenheid zo fier op een rij Is het seks, is het drugs of het vieren d'r bij Van de hossende feesten, het lossere leven Men vat het nachtleven maar voor wat het kan geven Een beetje zelfkastijding voor de hetere verleiding Men heeft het er voor over als een betere bereiding Een wrede afleiding die je focus verdooft dan Want niemand ziet zo nog wat er boven zijn hoofd hangt Chemische wolken in sporen als tramrails Maar niemand wil die roddels nog horen van chemtrails Want met het slechte zicht door het felle licht Blijft de massa in z'n trip, dus je houd je bakkes dicht Over machthebbers en hun schimmige praktijken Opgelichte lieden die ze slimmer laten lijken Ze bidden tot de duivel en die lacht er maar om Want ze moeten zelf naar buiten met een gasmasker om


Website

In the Moment (2019)
Def P
Acryl op linnen, 160 x 120 cm.

Wanneer de drummer aftikt en de spotlampen aan gaan Weet je dat het tijd is dat muzikanten aan staan Ritme verbindt hier de dopere talenten Als letterlijk in elkaar geknoopte elementen Muzikale eenheid is wat ieder zijn taak wordt Met een wisselwerking zoals stenen op een schaakbord De ene zet en de ander reageert Want bij jammen wordt er nog het één en ander geprobeerd Bas, gitaren, blazers en snaren Toetsen, draaitafels en rake vocalen Vloeien allen samen naar een hogere dimensie Voel de vibraties van de mooiere frequenties Op topvolume dus het zal je niet verbazen Torenhoge speakers blazen zalen in extase We brengen energie als fik in de tent Want dit is nou een killerband in het moment


Naar leden overzicht