Ria van der Burg

Kunstenaar Ria van der Burg
Discipline(s) Fotografie, Schilderen, Tekenen
NABK lid sinds 2019
Plaats Rotterdam
Website www.riavanderburg.nl

Profiel Het plezier in het schilderen staat bij mij voorop. Ik werk met intense kleuren en sterke licht/donker verschillen om te bereiken dat er een bepaald gevoel overkomt als je naar mijn schilderijen kijkt.

Het uitgangspunt voor mijn schilderijen en aquarellen is de verwondering van wat ik om me heen zie zoals bloemen, dieren, landschappen en woonruimtes. De magie van de kleine dingen van alledag die boven zichzelf lijken uit te stijgen. Vaak heb ik dan ook een fototoestel bij me, mijn foto's zijn een inspiratiebron voor mijn werk.

Deze onderwerpen wil ik een bepaalde lading of betekenis meegeven, zo werk ik met meerdere thema's.

De grote aquarellen van bloemen gaan bijna allemaal over leven, vitaliteit en seksuele kracht.

De verbinding tussen binnenwereld en buitenwereld is ook een belangrijk thema in mijn werk.
Soms heel expliciet gemaakt met ruimtes en ramen en huizen in een landschap. Maar ook meer symbolisch in de schilderijen van een zwaan onder water. Dit spel tussen binnen en buiten heeft te maken met de verhouding tussen een innerlijke belevingswereld en de (buiten) wereld.

Het boeiende vind ik het zichtbaar maken van onzichtbare zaken zoals menselijke emoties, plaatsbepaling en hoe je jezelf verhoudt tot je omgeving. Soms kan je dat zien aan de titels zoals: "Reflectie" of "Geborgen". maar meestal zijn de titels beschrijvend, zodat iedereen zelf kan associeren.Website

Waterspiegel (2015)
Ria van der Burg
Olieverf op doek, 120 x 140

Zwaan onder water. Onderwater als symbool voor een droomwereld waar de zwaan in duikt.


Website

Pioenroos (2018)
Ria van der Burg
Aquarel, 39 x 50 cm

Hart van een rode pioenroos. Thema: opbloeien, vitaliteit


Website

Pad door de bergen (2019)
Ria van der Burg
Olieverf op doek, 90 x 70 cm

Pad door de bergen in Andalusie Spanje. Symbool voor je levenspad dat kronkelend door het leven loopt.


Website

Vlinder-kwetsbaarheid (2019)
Ria van der Burg
Olieverf op doek, 90 x 120 cm

De vlinder staat scherp in het midden afgebeeld. De donkere restvormen rechtsboven lijken op een vogelvorm die de vlinder bedreigt. Deze vlinder staat voor mij symbool voor mijn moeder van 91 die in het ziekenhuis terecht kwam. Kwetsbaarheid, maar ook kracht te samen in 1 beeld.


Website

Graanvelden (2008)
Ria van der Burg
Olieverf op doek, 90 x 120 cm

Graanvelden vind ik altijd prachtig door de kleur en het lijnenspel. Ook is het een mooi symbool voor leven. Het pad in het schilderij gaat door de graanvelden heen richting oneindigheid. Dit schilderij heb ik gemaakt n.a.v. een prachtige scene aan het eind van de film The Gladiator waarin de hoofdpersoon vlak voor zijn sterven in een visioen door graagvelden loopt. Dat raakte me en inspireerde me voor dit schilderij.


Website

Portret van een meisje (2018)
Ria van der Burg
Kleurpotlood, 24 x 24 cmWebsite

Bomengroep (2019)
Ria van der Burg
Aquarel, 50 x 73Oproepen en aanbiedingen

OnderwerpBrabant Art Fair 14-15 maart 2020
beschrijvingKom kijken naar mijn werk op de Brabant Art Fair in de Grote Kerk te Breda. Je kan ook altijd een afspraak maken om in mijn atelier een kunstwerken te komen bekijken. Zie daarvoor mijn website.
websiteriavanderburg.nl
Naar leden overzicht